کاردرمانی و توانبخشی بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید
اختلالاتی که بیماران آرتریت روماتوئیدی با آن درگیر هستند عبارتند از : درد، خستگی، التهاب مفاصل به صورت حاد و مزمن، محدودیت تحرک در مفاصل و البته در دراز مدت مشکلات و احیاناً اختلالات روانی نیز بر این مشکلات اضافه خواهد شد. حال به صورت اجمالی به این موارد می پردازیم.
- درد: معمولاً ۷۰% بیماران آرتریت روماتوئیدی به دنبال درمان درد هستند. علت درد در این بیماران اغلب مشکلات مفصلی و خارج مفصلی است. درمان شامل آموزش های فردی به بیمار، تمرین درمانی، روشهای کنترل استرس، دارودرمانی، فیزیوتراپی، کاردرمانی، مدالیته های حرارتی و تجویز اُرتوز تخصصی به منظور کمک به عملکرد مفصل و یا محافظت از مفصل.
- خستگی : یکی دیگر از شایع ترین اختلالات در بیماران آرتریت روماتوئیدی، بروز خستگی می باشد. در صورت شدت بالا ممکن است باعث بر روی عملکرد فرد اثر بگذارد.
- التهاب مفصل حاد یا مزمن: دارو درمانی، سرما یا گرما درمانی، تجویز ورزش های تخصصی (حتماً با نظر پزشک انجام شود).
- ایجاد محدودیت در دامنه حرکتی مفصل به خصوص در مفاصلی که درگیر التهاب و تورم می شوند، بروز می کند و باعث بدشکلی و یا خشکی آن می گردد: با هدف پیشگیری از بدشکلی ، کلیه مفاصل باید حرکات دامنه ای (ROM) به صورت روزانه داشته باشند و در صورت بروز آن تزریق داخل مفصل و توانبخشی و تمرین درمانی مفید هستند. عمده این کار توسط متخصصین کاردرمانی و به شکل مطلوب انجام می شود.
- ضعف و کاهش قدرت عضلانی که می تواند به علت درد و التهاب مفاصل مجاور، بی تحرکی و التهاب عضلات باشد: تجویر ورزش های تخصصی توسط کاردرمان می تواند راه گشا باشد و در جلوگیری از کاهش قدرت عضلانی موثر باشد. البته ورزش ها باید به شکلی طراحی و اجراء شوند که سبب التهاب بیشتر و بروز خستگی دوچندان در بیمار نشود.